Page 5 - JAPANESE KNIVES 05
P. 5
σιμοποιούνται για να προσδώσουν γεύση στο σούσι.
Nigirizushi: Είδος σούσι που αποτελείται από ένα κομμάτι Oshizushi
ωμό ψάρι πάνω σε μια μπάλα ξιδάτου ρυζιού.
Nori: Ευρέως γνωστά φύκια της ιαπωνικής γαστρονομίας.
Χρησιμοποιούνται για να τυλίγονται τα ρολά σούσι. Στο
makizushi, το nori τυλίγει το ρύζι με το ψάρι και τα λαχα-
νικά, στο uramaki το nori μπαίνει μέσα στο ρύζι και στο
temakizushi σχηματίζει ένα χωνί που περιέχει το ρύζι και
τη γέμιση.
Oshibako: Ξύλινο καλούπι ή πρέσα για την προετοιμασία
του oshizushi.
Oshizushi: Σούσι από την Οσάκα. Αποτελείται από ρύζι
συνδυασμένο με ωμό ψάρι και λαχανικά, το οποίο τοποθε- Nori
τείται σε ξύλινο καλούπι – πρώτα τοποθετούν στο καλούπι
το ψάρι, μετά τα λαχανικά και τελευταίο το ρύζι. Αυτό
συμπιέζεται για να πάρει το σχήμα του. Μόλις το oshizushi
βγει από το καλούπι κόβεται σε μικρούς κύβους.
Pahn-ko: Στα ιαπωνικά σημαίνει «ψίχουλα» και είναι η
κοινή γαλέτα. Μοιάζει με τη δική μας τριμμένη φρυγανιά,
με τη διαφορά ότι αποτελείται μόνο από αποξηραμένη
ψίχα ψωμιού.
Sashimi: Λεπτοκομμένα φιλέτα ψαριών, σερβιρισμένα ωμά,
τα οποία συνοδεύονται από σάλτσα σόγιας, γουασάμπι ή
γκάρι. Επίσης, σερβίρονται και με εσπεριδοειδή, όπως λάιμ
κομμένο σε φέτες ανάμεσα στα φιλέτα. Miso
Kanikama nigirizushi Makisu & Kombu Makizushi Mirin
συνταγές για όλους 5