Page 9 - JAPANESE KNIVES 05
P. 9
ΜΑΚΙ ΣΟΎΣΙ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΤΕΡΙΓΙΑΚΙ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ JAPANESE FOOD
ΥΛΙΚΑ
• Ρύζι ξιδάτο για σούσι (βλ. τόμος 4, σελ. 5)
• φιλέτο σολομού τεριγιάκι
• 1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
• 3 φύκια νόρι
• 3 κ.σ. τυρί κρέμα (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ
1 Στρώνετε διαφανή μεμβράνη πάνω στο ειδικό ψαθάκι από
μπαμπού, που χρησιμοποιείται για να διπλώνεται εύκολα σε
ρολό το σούσι.
2 Στρώνετε ένα φύκι νόρι πάνω στη μεμβράνη με τη γυαλιστερή
του όψη προς τα κάτω.
3 Με βρεγμένα χέρια πιάνετε μια χούφτα ρύζι και την απλώνετε
ομοιόμορφα πάνω στο φύκι για μία στρώση πάχους 1 εκ.
περίπου. Αφήνετε στην πίσω πλευρά 1,5 εκατοστό από το φύκι
χωρίς ρύζι, για να μπορέσετε να κλείσετε το ρολό.
4 Τοποθετείτε πάνω στο ρύζι ένα μπαστουνάκι σολομού
τεριγιάκι και αβοκάντο.
5 Βάζετε μια κουταλιά τυρί κρέμα και το απλώνετε ομοιόμορφα
πάνω στον σολομό και στα λαχανικά με ένα βρεγμένο μαχαίρι.
6 Τυλίγετε τα υλικά σε σφιχτό ρολό με το ψαθάκι από μπαμπού.
Με βρεγμένα δάχτυλα πιέζετε ελαφρά προς τα μέσα τυχόν
υλικά που βγήκαν από το ρολό κατά το τύλιγμα. Για να
κλείσετε το ρολό, απλώνετε λίγο νερό στην άκρη του νόρι,
στην οποία δεν βάλατε ρύζι, ώστε να κολλήσει.
7 Κόβετε το ρολό στη μέση με ένα καλοακονισμένο μαχαίρι και
επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να πάρετε οκτώ ρολάκια
σούσι. Πριν από κάθε κόψιμο, ξεπλένετε το μαχαίρι και
στεγνώνετε με μια πετσέτα.
8 Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρετε.
συνταγές για όλους 9