Page 4 - JAPANESE KNIVES 05
P. 4
αφιέρωμα Σούσι
ΜΙΚΡΟ ΛΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΣΟΎΣΙ
Abura-age: Πουγκάκια από ψημένο τόφου. Kanikama: Στικ καβουριού που χρησιμοποιούνται
Agari: Πράσινο τσάι που πίνεται μαζί με το σούσι. στην παρασκευή σούσι. Είναι μπαστουνάκια θαλασσι-
Algas: Φύκια, σημαντικό συστατικό της ιαπωνικής νών, βιομηχανικής παραγωγής. Περιέχουν 75% κρέας
κουζίνας. Τα πιο συχνά στο σούσι είναι τα φύκια ψαριού, αλεύρι, άμυλο και ασπράδι αβγού. Η χαρακτη-
nori, αν και υπάρχουν και άλλα είδη όπως τα kombu, ριστική κόκκινη επικάλυψη αποκτάται με πάπρικα ή
wakame και hijiki. χρωστικές ουσίες τροφίμων.
Barazushi: Σούσι με διάφορα λαχανικά εποχής. Ψι- Kodomo sushi: Ειδικά προπαρασκευασμένο σούσι για
λοκομμένα λαχανικά απλώνονται μέσα σε ένα μπολ με παιδιά (kodomo = παιδί). Συνήθως περιέχει φρούτα
ρύζι για σούσι. Θεωρείται εύκολο σπιτικό φαγητό. και άλλα προϊόντα, γευστικά οικεία στα παιδιά.
Chirashizushi: Σούσι με διάφορα λαχανικά εποχής Kome: Ιαπωνικό ρύζι, στρογγυλό, με υψηλή περιεκτικό-
και ωμό ψάρι. Το ψάρι και τα ψιλοκομμένα λαχανικά τητα σε άμυλο.
απλώνονται μέσα σε ένα μπολ με ρύζι για σούσι. Είναι Kombu: Φύκι, ευρέως διαδεδομένο στην ιαπωνική
παραλλαγή του barazushi. κουζίνα. Συνήθως το συναντάμε αποξηραμένο ή τουρ-
σί. Φρέσκο σερβίρεται στο σασίμι. Αποτελεί βασικό
Dashi: Zωμός μαγειρεμένος με παλαμίδα και φύκι
kombu. Είναι βασικό υλικό της ιαπωνικής κουζίνας, μέ- συστατικό του ζωμού dasi.
ρος πολυάριθμων βραστών, σαλτσών και κουρκουτιών. Makisu: Ψαθάκι από μπαμπού που χρησιμοποιείται
για την παρασκευή ρολών σούσι.
Gari: Tζίντζερ τουρσί. Ετοιμάζεται με φρέσκο τζίντζερ
κομμένο σε λεπτές φέτες μαριναρισμένο σε ξίδι ρυ- Makizushi: Ρολά σούσι. Είναι ένα κομμάτι ωμό ψάρι
ζιού ή σάκε και ζάχαρη. Αποτελεί άριστο συνοδευτικό μαζί με φρέσκα λαχανικά μέσα σε ξιδάτο ρύζι και όλα
για σούσι, καθώς διευκολύνει την πέψη. είναι συνήθως τυλιγμένα σε ρολό από φύκια nori.
Inarizushi: Abura-age πουγκάκια γεμιστά με ξιδάτο Mirin: Σπουδαίο συνοδευτικό του ιαπωνικού φαγητού.
ρύζι για σούσι. Είναι κρασί ρυζιού, όμοιο με το sake, ελαφρώς γλυκό
Kampyo: Μακριές λωρίδες ξερής κολοκύθας. Μα- και με αμυδρή γεύση αλκοόλ.
γειρεύεται σε ζωμό και χρησιμοποιείται ως γέμιση ή Miso: Πικάντικη και αλμυρή πάστα, αποτελούμενη από
επικάλυψη για σούσι. ζυμωμένη σόγια. Τα λευκά, κόκκινα ή μαύρα miso χρη-
Chirashizushi Inarizushi Kanikama nigirizushi Makisu & Kombu
4 συνταγές για όλους