Page 6 - JAPANESE KNIVES 06
P. 6
ΚΡΕΟΛΕΖΙΚΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ TΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ AMERICAN FOOD
ΥΛΙΚΑ
• 1/4 κούπας σπορέλαιο • 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
• 5 κ.σ. αλεύρι • 1 κ.γ. καγιέν
• 2 κούπες κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 2 κ.γ. πάπρικα
• 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο • 2 κ.γ. ρίγανη
• 2 κούπες καυτό νερό • 2 κ.σ. λευκό ξίδι από κρασί
• 3 κούπες ντομάτες κομμένες, χωρίς • 3/4 κούπας πράσινα κρεμμυδάκια
σπόρους ψιλοκομμένα
• 1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες • 500 γρ. φιλέτο κοκκινόψαρου
• 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο (ή άλλου ψαριού)
• 1 κ.γ. αλάτι • 250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
• 1 κ.γ. πιπέρι • 1 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
ΟΔΗΓΙΕΣ
1 Θερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
2 Προσθέτετε το λάδι και το ζεσταίνετε για 1 λεπτό περίπου. Έπειτα προσθέτετε
το αλεύρι και φτιάχνετε σάλτσα ρου (roux) ανακατεύοντας διαρκώς για 10
λεπτά τουλάχιστον. Θα πρέπει η σάλτσα να πάρει καστανό χρώμα.
3 Ρίχνετε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, το σέλερι και το
αλάτι και μαγειρεύετε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
4 Προσθέτετε το καυτό νερό και φέρνετε σε βράση, ανακατεύοντας ώστε να
ενσωματωθεί το νερό στη σάλτσα ρου. Ρίχνετε τις ντομάτες, το σκόρδο, το
ξίδι, το τσίλι, το καγιέν, την πάπρικα, το πιπέρι, τη ρίγανη και φέρνετε σε βράση.
5 Ρίχνετε το ψάρι και τις γαρίδες, ανακατεύετε ελαφρά, χαμηλώνετε τη φωτιά
και αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Τα φιλέτα ψαριού θα
«σπάσουν» σε κομμάτια κατά το μαγείρεμα.
6 Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε με ψωμί.
6 συνταγές για όλους