Page 8 - JAPANESE KNIVES 04
P. 8

αφιέρωμα Σούσι





                    ΜΑΚΙ ΣΟΥΣΙ


                    ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ, ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ



                         ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ  JAPANESE FOOD



                       ΥΛΙΚΑ

                       • Ρύζι ξιδάτο για σούσι (βλ.σελ. 5)         •  3 φύκια νόρι
                       •  φιλέτο σολομού κατάλληλα κομμένο         •  3 κ.σ. τυρί κρέμα
                         για ρολά σούσι (βλ. σελ. 7)               •  ½ κ.γ. πάστα γουασάμπι
                       •  1 αγγούρι κομμένο σε μπαστουνάκια           (προαιρετικά)
                       •  1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο  •  σάλτσα σόγιας, γουασάμπι
                         σε μπαστουνάκια                              ή/και γκάρι


                       ΟΔΗΓΙΕΣ

                        1 Στρώνετε διαφανή μεμβράνη πάνω στο ειδικό ψαθάκι από μπαμπού, που

                          χρησιμοποιείται για να διπλώνεται εύκολα σε ρολό το σούσι.

                        2 Στρώνετε πάνω στη μεμβράνη ένα φύκι νόρι με τη γυαλιστερή του όψη προς

                          τα κάτω και με τις γραμμές κοπής του παράλληλες με την άκρη του τραπεζιού.

                        3 Με βρεγμένα χέρια πιάνετε μια χούφτα ρύζι και την απλώνετε ομοιόμορφα

                          πάνω στο φύκι, ώστε η στρώση να έχει πάχος 1 εκ. περίπου. Αφήνετε στην
                          πίσω πλευρά 1,5 εκατοστό από το φύκι χωρίς ρύζι, για να μπορέσετε να
                          κλείσετε το ρολό.
                        4 Τοποθετείτε πάνω στο ρύζι ένα μπαστουνάκι σολομού, αγγούρι και αβοκάντο.

                        5 Βάζετε μια κουταλιά τυρί κρέμα και το απλώνετε ομοιόμορφα πάνω στον

                          σολομό και στα λαχανικά με ένα βρεγμένο μαχαίρι.

                        6 Με τον ίδιο τρόπο απλώνετε λίγη πάστα γουασάμπι.

                        7 Τυλίγετε τα υλικά σε σφιχτό ρολό με το ψαθάκι από μπαμπού. Με βρεγμένα

                          δάχτυλα πιέζετε ελαφρά προς τα μέσα τυχόν υλικά που βγήκαν από το ρολό
                          κατά το τύλιγμα. Για να κλείσετε το ρολό, απλώνετε λίγο νερό στην άκρη του
                          φυκιού που δεν βάλατε ρύζι, ώστε να κολλήσει.
                        8 Κόβετε το ρολό στη μέση με ένα καλοακονισμένο μαχαίρι και

                          επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να πάρετε οκτώ ρολάκια σούσι. Πριν από
                          κάθε κόψιμο, ξεπλένετε το μαχαίρι και στεγνώνετε με μια πετσέτα.

                        9 Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά.

                       10 Σερβίρετε με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι ή/και γκάρι.





              8          συνταγές για όλους
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13