Page 4 - JAPANESE KNIVES 04
P. 4

αφιέρωμα Σούσι




















                 Μaki rolls                       Nigiri                           Sashimi




                 ΣΟΥΣΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

                 Όταν γίνεται αναφορά στην ιαπωνική κουζίνα, το    ΣΟΎΣΙ ΝΙΓΚΙΡΙ
                 πρώτο που έρχεται στον νου είναι το σούσι (sushi),   Το νιγκίρι είναι ένα κομμάτι ωμό ψάρι πάνω σε μια
                 ένα είδος ιαπωνικού φαγητού με βασικό συστατικό το   μπάλα ρυζιού. Απουσιάζουν, δηλαδή, κατά κανόνα το
                 «ξιδάτο» ρύζι. Ωστόσο, οι περισσότεροι λανθασμένα   φύκι και τα λαχανικά. Το ψάρι και στο σούσι νιγκίρι
                 θεωρούν ότι το ωμό ψάρι είναι αυτό που το χαρα-   είναι είτε ωμό, είτε ελαφρά μαριναρισμένο. Σερβίρεται
                 κτηρίζει. Τρία είναι τα κλασικά είδη σούσι: μάκι (maki),   και αυτό με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι ή γκάρι.
                 νιγκίρι (nigiri) και σασίμι (sashimi). Για την παρασκευή
                 του μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς σχεδόν οποιο-
                 δήποτε ψάρι, αρκεί αυτό να είναι φρέσκο και υψηλής   ΣΆΣΙΜΙ
                 ποιότητας. Τα πιο συνηθισμένα ψάρια είναι ο τόνος, η   Το σασίμι αποτελεί γαστρονομική λιχουδιά, παρότι
                 γλώσσα, ο σολομός, η πέστροφα και το λυθρίνι, αλλά   στην Ιαπωνία δεν θεωρείται σούσι, ενώ στη Δύση συ-
                 δεν λείπουν και θαλασσινά όπως το καβούρι και οι   μπληρώνει απαραίτητα ένα γεύμα σούσι. Μικρά φιλέ-
                 γαρίδες.                                          τα διαφόρων ψαριών παρόμοιου μεγέθους (περίπου
                                                                   4 εκ. μήκος, 2,5 εκ. πλάτος και 4 χιλ. πάχος) σερβίρο-
                 ΣΟΎΣΙ ΜΆΚΙ                                        νται χωρίς μαγείρεμα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι
                                                                   ή γκάρι. Το σασίμι μπορεί επίσης να συνοδευτεί από
                 Η ιαπωνική λέξη «makizushi» σημαίνει κυριολεκτικά   εσπεριδοειδή, όπως λάιμ κομμένο σε φέτες ανάμεσα
                 «ρολά σούσι». Είναι ένα κομμάτι ωμό ψάρι με φρέσκα   στα φιλέτα.
                 λαχανικά μέσα σε ειδικά προετοιμασμένο ρύζι και όλα
                 αυτά είναι συνήθως τυλιγμένα σε ρολό από φύκια. Το   Ο όρος «sashimi», που σημαίνει «σημαδεύω το κρέ-
                 ψάρι στο μάκι σούσι είναι είτε ωμό, είτε ελαφρά μαρι-  ας», προέρχεται από το αρχαίο έθιμο να τοποθετείται
                 ναρισμένο είτε, πιο σπάνια, μαγειρεμένο. Συνοδεύεται   η ουρά του ψαριού μαζί με τα φιλέτα, προκειμένου να
                 συνήθως από σάλτσα σόγιας, γουασάμπι (wasabi) ή   φαίνεται ποιο ψάρι είναι.
                 γκάρι (gari), τζίντζερ δηλαδή μέσα σε ξίδι. Μερικές φο-  Στην Ιαπωνία θεωρείται το πιο εκλεπτυσμένο και γευ-
                 ρές το μάκι έχει το ρύζι έξω από το φύκι. Ονομάζεται   στικό πιάτο της γαστρονομίας της. Σερβίρεται πάντα
                 ουραμάκι και το συναντάμε και τυλιγμένο σε ομελέτα.   πριν από άλλα πιάτα με πιο έντoνη γεύση και αποτε-
                 Στα σύγχρονα εστιατόρια «παρελαύνουν» πολλές νό-  λεί εξαιρετικό ορεκτικό τόσο σε ένα τραπέζι σούσι
                 στιμες παραλλαγές για όλους τους ουρανίσκους.     όσο και σε ένα πιο δυτικό μενού.


















              4          συνταγές για όλους
   1   2   3   4   5   6   7   8   9