Το μαχαίρι είναι ένα από τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Ξεκινώντας με κοφτερές πέτρες, έφτασε σήμερα να έχει στη διάθεσή του εξαιρετικά περίτεχνα και μελετημένα σύγχρονα «εργαλεία». Η τεχνολογία στα μαχαίρια σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη τους τελευταίους αιώνες, προσφέροντας εντυπωσιακές χειροποίητες και πανάκριβες υλοποιήσεις – ποιος δεν θυμάται τα ιαπωνικά σπαθιά του Kill Bill!
Στις μέρες μας, βέβαια, η καλή ποιότητα μαχαιριών είναι πλέον προσιτή σε όλους με πολύ πιο λογικές τιμές. Όσο όμως κι αν έχουν εξελιχθεί, άφθαρτα δεν είναι, γι’ αυτό και πρέπει να γνωρίζουμε πώς να τα συντηρούμε, ιδίως σε μια σύγχρονη κουζίνα, όπου η τέχνη της μαγειρικής γίνεται πολύ πιο εύκολη κι ευχάριστη, αν έχουμε τα ειδικά για κάθε ανάγκη μαχαίρια.
Οι στόχοι μας είναι δύο: να ζήσουν τα μαχαίρια μας όσο το δυνατόν περισσότερο και να κόβουν όσο το δυνατόν καλύτερα στη διάρκεια της ζωής τους. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί και πολλές που νομίζουν ότι το μαχαίρι «δεν έχει ανάγκη», μπορούν να το κακομεταχειρίζονται κι αυτό να συνεχίσει να δουλεύει καλά. Ωστόσο τίποτα δεν είναι αθάνατο... Καθώς περνάνε τα χρόνια, οι μικροαλλοιώσεις και οι μικροτραυματισμοί συσσωρεύονται και μειώνουν τη λειτουργικότητά τους. Για τα μαχαίρια από ατσάλι, υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες, που βασίζονται στο γεγονός ότι το ατσάλι είναι ένα υλικό μεγάλης αντοχής.