ΣΥΝΤHΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ 
ΤΗΣ ΚΟΥΖIΝΑΣ ΜΑΣ

Το μαχαίρι είναι ένα από τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Ξεκινώντας με κοφτερές πέτρες, έφτασε σήμερα να έχει στη διάθεσή του εξαιρετικά περίτεχνα και μελετημένα σύγχρονα «εργαλεία». Η τεχνολογία στα μαχαίρια σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη τους τελευταίους αιώνες, προσφέροντας εντυπωσιακές χειροποίητες και πανάκριβες υλοποιήσεις – ποιος δεν θυμάται τα ιαπωνικά σπαθιά του Kill Bill! 
Στις μέρες μας, βέβαια, η καλή ποιότητα μαχαιριών είναι πλέον προσιτή σε όλους με πολύ πιο λογικές τιμές. Όσο όμως κι αν έχουν εξελιχθεί, άφθαρτα δεν είναι, γι’ αυτό και πρέπει να γνωρίζουμε πώς να τα συντηρούμε, ιδίως σε μια σύγχρονη κουζίνα, όπου η τέχνη της μαγειρικής γίνεται πολύ πιο εύκολη κι ευχάριστη, αν έχουμε τα ειδικά για κάθε ανάγκη μαχαίρια.
Οι στόχοι μας είναι δύο: να ζήσουν τα μαχαίρια μας όσο το δυνατόν περισσότερο και να κόβουν όσο το δυνατόν καλύτερα στη διάρκεια της ζωής τους. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί και πολλές που νομίζουν ότι το μαχαίρι «δεν έχει ανάγκη», μπορούν να το κακομεταχειρίζονται κι αυτό να συνεχίσει να δουλεύει καλά. Ωστόσο τίποτα δεν είναι αθάνατο... Καθώς περνάνε τα χρόνια, οι μικροαλλοιώσεις και οι μικροτραυματισμοί συσσωρεύονται και μειώνουν τη λειτουργικότητά τους. Για τα μαχαίρια από ατσάλι, υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες, που βασίζονται στο γεγονός ότι το ατσάλι είναι ένα υλικό μεγάλης αντοχής.


ΚΑΘΑΡΙΣΜOΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΡHΣΗ
Είναι αυτονόητο ότι τα μαχαίρια πρέπει να καθαρίζονται έπειτα από κάθε χρήση. Ο πιο απλός τρόπος είναι το πλύσιμο στο χέρι –ποτέ στο πλυντήριο– με κρύο νερό και σαπούνι. Απαγορεύονται τα σφουγγάρια και το ζεστό νερό, επειδή τα σφουγγάρια μπορεί να δημιουργήσουν μικροσκοπικούς τραυματισμούς στην υπερ-λεπτή κόψη του μαχαιριού, ενώ το ζεστό νερό κάνει το ατσάλι πιο ευαίσθητο και συνεπώς τους τραυματισμούς πιο εύκολους. Αν το μαχαίρι μας έχει υπολείμματα τροφών, κολλημένα σε διάφορα σημεία του, το καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας, χωρίς να το πιέζουμε και να το παραμορφώνουμε. Απαγορεύονται πετσέτες, σκληρά σφουγγάρια τύπου βέτεξ και βέβαια άλλα μαχαίρια ή μεταλλικά αιχμηρά αντικείμενα.
ΣΤEΓΝΩΜΑ 
Ένα πολύ συχνό λάθος είναι να αφήνουμε τα μαχαίρια να στεγνώσουν μόνα τους μετά το πλύσιμο. Πρέπει να τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας απαλά και να τα αποθηκεύουμε, αφού σιγουρευτούμε ότι είναι εντελώς στεγνά. Αν αφήσουμε ένα μαχαίρι να στεγνώσει μόνο του, τότε τα μόρια του νερού απορροφούν ενέργεια για να εξατμιστούν και έχουν χρόνο να οξειδώσουν το ατσάλι, έστω και σε ελάχιστο ποσοστό. Έτσι, όταν περνάνε τα χρόνια, οι μικρές αυτές οξειδώσεις συσσωρεύονται και το μαχαίρι μας δεν λειτουργεί στο μέγιστο.
ΦYΛΑΞΗ
Οι ανυποψίαστοι συνηθίζουν να ρίχνουν τα μαχαίρια τους σε ένα συρτάρι όπως να ’ναι. Ιδανικά όμως, με τη φύλαξη πρέπει να αποφεύγονται δύο πράγματα: η αναίτια φθορά των μαχαιριών και ο κίνδυνος τραυματισμού. Η καλύτερη λύση είναι οι ειδικές θήκες που διατηρούν τα μαχαίρια ασφαλή και χωρίς υγρασία. Μια καλή θήκη μάς ανταποδίδει πολλαπλάσια το κόστος της σε ασφάλεια, μακροζωία και ικανότητα κοπής.

Το πρώτο συχνό λάθος στη φύλαξη είναι η έκθεσή τους στην υγρασία, μέσα σε συρτάρια κοντά σε νεροχύτες, ή σε ερμάρια με υφασμάτινους πάτους που διατηρούν την υγρασία. Το δεύτερο λάθος είναι η φύλαξη που μπορεί να τα τραυματίσει, όπως όταν μαχαίρια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα είναι ριγμένα ατάκτως σε ένα κουτί. Όπως είπαμε, οι μικροτραυματισμοί του ατσαλιού συσσωρεύονται και, αν το παρακάνουμε, στο τέλος καταστρέφουμε τα μαχαίρια μας. Επίσης, αν έχουμε μερικά κοφτερά μαχαίρια τυχαία ριγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, αναπόφευκτα οι ακμές τους θα ακουμπάνε συχνά και το ένα ατσάλι θα χαλάει το άλλο. Εκτός από αυτό όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να τη γλυτώσουμε: κάποια στιγμή θα πάμε να πιάσουμε απρόσεκτα ένα μαχαίρι και κάποιο άλλο θα μας κόψει.